top of page

Karaman, Hayreddin. Anahatlarıyla İslam Hukuku 1 Giriş ve Amme Hukuku. İstanbul: Ensar Neşriyat, 1984, 352pp.

 

ABSTRACT

 

Main Features Of Islamic Law 1: Introduction and Public Law

 

Anahatlarıyla İslam Hukuku 1 Giriş ve Amme Hukuku

 

As the author points out, the literature in Turkey concerning Islamic law is limited. Hence, Karaman wrote this book for those seeking to understand Islamic law as a whole.

 

The book, which consists of an introduction and four chapters, can be described as a handbook. The introduction defines law and fiqh and explains the sources, main features, and philosophy of Islamic law, as well as the theory of rights.

 

The first chapter focuses on public law. This chapter deals with state and constitution in Islam, the definition of government, and political and common rights.

 

The second chapter focuses on criminal law. It examines the following types of crime: had crimes (crimes, for which the punishment is fixed so that a judge has no discretion), kisas crimes (retaliation crimes requiring the offender to receive equal punishment) and ta‘zir crimes (crimes that are not mentioned in the Qur’an, giving judges freedom to assign appropriate punishment). This chapter also examines in detail the concept of crime and punishment.

 

The third chapter explores public international law. It provides the definition of international law, its history, the relations between states in times of peace and war, and the concept of neutrality.

 

The final chapter is dedicated to procedural law. This chapter deals with the place and importance of procedural law in fiqh, the types and competencies of courts, the appointment and duties of judges, and legal proceedings.

 

The book is written in plain, accessible language. However, due to the comprehensive nature of Islamic law, the book fails to provide an in-depth analysis on all subjects. Nevertheless, it is a very good introduction to Islamic law, and is recommended for all readers interested in its study.

                                                                                                           

Ayşem Diker Vanberg

Download the Abstract

Karaman, Hayreddin. Anahatlarıyla İslam Hukuku 1 Giriş ve Amme Hukuku. İstanbul: Ensar Neşriyat, 1984, 352 s.

 

ÖZET

 

Anahatlarıyla İslam Hukuku 1

Giriş ve Amme Hukuku

 

Dr. Hayreddin Karaman’ın Ensar Neşriyat tarafından 1984 yılında yayımlanan “Anahatlarıyla İslam Hukuku 1 Giriş ve Amme Hukuku” adlı eseri, 352 sayfadan oluşmaktadır. Yazarın da vurguladığı üzere, Türkiye’deki İslam hukuku neşriyatı, genellikle fıkhın başarısız bir kopyası ya da hukukun çeşitli alanlarına ait parça parça çalışmalardır. Bu nedenle, yazar eserini İslam hukukunu bir bütün olarak görmek isteyenlerin ihtiyacını karşılamak amacıyla kaleme almıştır.

 

Eser ‘Giriş’ dışında, dört bölümden oluşmaktadır. Eserin ‘Giriş’ bölümünde hukuk ve fıkhın tanımına, İslam hukukunun kaynaklarına, İslam hukukunun özellikleri ve tarihçesine, İslam hukuk felsefesine, İslam hukukunun kaynaklarına ve hak teorisine yer verilmiştir.

 

Eserin ilk bölümü kamu hukukuna ayrılmıştır. Bu bölümde İslam’da devlet ve anayasa hukukuna, hükümet kavramına, siyasi ve umumi haklara değinilmiştir.

 

Eserin ikinci bölümü ceza hukukuna ayrılmıştır. Bu bölümde had cezasına tâbi olan suçlar (Bunlara uygulanacak cezaların ölçüleri kesin olarak bellidir.), kısas gerektiren suçlar (Suç işleyenin aynı cinsten bir ceza ile cezalandırılmasını gerektirir.) ve tazir gerektiren suçlara (Bu suçlara İslâm hukukunda belli bir ceza takdir edilmemiş, bunun yerine hâkime, suçun ve suçlunun durumuna uygun bir cezayı belirleme yetkisi verilmiştir.) değinilmiştir. Ayrıca yine bu  bölümde, suç ve ceza kavramları derinlemesine incelenmiştir.

 

Eserin üçüncü bölümü devletler umumi hukukuna ayrılmıştır. Bu bölümde devletler hukukunun tarifine, tarihçesine, sulh ve savaş zamanında devletlerarası ilişkilere ve tarafsızlık kavramına yer verilmiştir.

 

Eserin dördüncü ve son bölümü usul hukukuna ayrılmıştır. Bu bölümde sırasıyla usul hukukunun fıkıhtaki yerine, mahkeme türleri ve yetkilerine, hâkimlerin tayin ve görevlerine ve yargılama usullerine yer verilmiştir.

 

Yapıt, bir el kitabı olduğundan çok yalın ve anlaşılabilir bir dille yazılmıştır. Ancak İslam hukuku son derece geniş bir içeriğe haiz olduğundan, kitapta her konu derinlemesine incelenememiştir. Eser İslam hukuku için iyi bir giriş kitabıdır. Bu alana ilgi duyan tüm okurlara tavsiye edilebilir.

 

Ayşem Diker Vanberg

Özeti İndir

Karaman, Hayreddin. Anahatlarıyla İslam Hukuku 1 Giriş ve Amme Hukuku. İstanbul: Ensar Neşriyat, 1984, 352pp.

 

ملخص

 

السمات الأساسية للقانون الإسلامي (١): مقدمة والقانون العام

 

Anahatlarıyla İslam Hukuku 1 Giriş ve Amme Hukuku

 

يشير المؤلف خير الدين كرمان إلى أن الدراسات المتعلقة بالقانون الإسلامي في تركيا هي دراسات محدودة. لذلك قام كرمان بتأليف هذا العمل من أجل أولئك الباحثين عن فهم كلِّي للقانون الإسلامي. و يمكن اعتبار هذا الكتاب المؤلف من مقدمة وستة فصول كدليل، تعرف مقدمته بماهية الفقه و تشرح مصادره و سماته العامة و فلسفة القانون الإسلامي و كذلك نظرية الحقوق.

 

و يركز الفصل الأول على القانون العام، فيتناول الدولة و الدستور و الحقوق السياسية و العامة. و يبحث الفصل الثاني في القانون الجنائي و يدرس النماذج التالية من الجنايات: الحدود (و هي الجرائم التي تكون العقوبة فيها محددة و ليس للقاضي حرية التصرف)، القصاص (و هي جرائم الثأر و الانتقام التي تتطلب أن ينال المذنب عقوبة مماثلة)، و التعزير (و هي الجرائم التي لم تذكر في القرآن مما يعطي القضاة الحرية في تحديد العقوبة المناسبة). و يدرس هذا الفصل أيضا بالتفصيل مفهوم الجريمة و العقاب.

 

أما الفصل الثالث فيبحث في موضوع القانون الدولي العام، و يقدم تعريفا للقانون الدولي و تاريخه، و العلاقات بين الدول في أوقات السلم و الحرب و مفهوم الحياد.

 

و يكرس الفصل الأخير للقانون الإجرائي، و يتناول مكانة القانون الإجرائي و أهميته في الفقه، و نماذج المحاكم و كفاءتها و تعيين القضاة و واجباتهم و الإجراءات القانونية.

 

لقد تمت كتابة هذا العمل بلغة سهلة و مقبولة. و لكن طبيعة القانون الإسلامي الشاملة جعلت الكتاب يخفق في تقديم تحليل معمق لجميع المواضيع. و مع ذلك فهو مقدمة جيدة جدا للقانون الإسلامي و ينصح به لجميع القراء المهتمين بدراسة هذا الموضوع.

 

أيشم ديكر فانبيرغ

ترجمة هالة عدرة

تحميل الملخص

bottom of page