top of page

Baringbing, R. E. Catur Wangsa Yang Bebas Kolusi Simpul Mewujudkan Supremasi Hukum. John Handol (ed.). Jakarta: Pusat Kajian Reformasi, 2001, 236pp.

 

ABSTRACT

 

Four Principles for Relationship Building without Collusion in order to Ensure the Supremacy of the Law

 

Catur Wangsa Yang Bebas Kolusi Simpul Mewujudkan Supremasi Hukum

 

This work identifies and addresses collusion as one of most damaging aspects of corruption that has undermined Indonesia’s legal system.

 

The volume is arranged according to nine main chapters. The first three provide key background information, considering prevailing conditions in the Indonesian legal sector, political influences during the New Order regime (1966–98) and the issue of legal reform. Chapters four to eight provide the core of the study, considering how collusion can corrupt power relationships in the legal sector. Chapter nine presents a set of conclusions.

 

This work is designed as not only a scholarly study, but also a call to action. The foreword by Muladi signals this: “It is no secret that the institutions of law in Indonesia do not function as they should”. The author is well-equipped for this task of advocacy, having extensive experience as a legal professional engaged in cases of collusion and institutional corruption.

 

The timing of this work is key. It appeared in print three years after the fall of Suharto, the architect of the New Order regime and Indonesian president for thirty-two years. The New Order regime was characterised by widespread manipulation of the legal system to entrench the regime in power. This book gives voice to the call by many legal experts and policymakers in Indonesia, since 1998, for effective reform that would produce a truly democratic, lawful state.

 

Indonesia still faces great challenges in overcoming institutionalised corruption. Consequently, this work has continuing currency and relevance.

 

Peter G. Riddell

Download the Abstract

Baringbing, R. E. Catur Wangsa Yang Bebas Kolusi Simpul Mewujudkan Supremasi Hukum. John Handol (ed.). Jakarta: Pusat Kajian Reformasi, 2001, 236 s.

 

ÖZET

 

Hukukun Üstünlüğünün Temini İçin Muvazaasız Münasebet İnşasının Dört İlkesi

 

Catur Wangsa Yang Bebas Kolusi Simpul Mewujudkan Supremasi Hukum

 

Bu eserde muvazaa Endonezya yasal sistemini baltalayan en yıkıcı yozlaşma biçimlerinden biri olarak tanımlanmakta ve incelenmektedir.

 

Kitap, dokuz temel bölüme ayrılmıştır. Bunlardan ilk üçünde Endonezya yasal alandaki geçerli koşullar, Yeni Düzen rejimi (1966-98) esnasındaki siyasi etkiler ve yasal reform meseleleri incelenerek diğer bölümler için önemli bir arka plan sunulmaktadır. Muvazaanın yasal alanda gündelik ilişkileri nasıl yozlaştırabileceğini inceleyen Dört ila Sekizinci Bölümler çalışmanın özünü oluşturmaktadır. Dokuzuncu Bölümde ise çeşitli sonuçlar sunulmaktadır.

 

Bu eser sadece akademik bir çalışma değil, aynı zamanda bir eylem çağrısı olarak tasarlanmıştır. Prof Dr Muladi yazdığı takdimde bunun sinyallerini şöyle yazarak vermektedir: “Endonezya’da kanun kurumlarının işlemeleri gerektiği gibi işlemediği bir sır değildir.” Muvazaa ve kurumsal yozlaşma davalarını takip eden bir hukuk uzmanı olarak bütüncül bir deneyim kazanmış olan yazar, bu görev için hâlihazırda donanımlı bir durumdadır.

 

Bu eserin zamanlaması da kilit bir önemdedir. Zira Yeni Düzen rejiminin mimarı ve 32 yıllık Endonezya Başkanı Suharto’nun düşüşünden üç yıl sonra basılmıştır. Yeni Düzen rejimi, iktidardaki yerini sağlamlaştırmak için yasal sistemi yaygın bir biçimde güdümlemesiyle tanınmaktadır. Bu eser, 1998’den beri Endonezya’da birçok hukuk uzmanı ve siyasetçinin hukukun gücünün hüküm sürdüğü, gerçek anlamda demokratik bir devlet oluşturacak etkili bir reform için yaptığı çağrıyı dillendirmektedir.

 

Endonezya hâlen kurumsal yozlaşmayı aşma konusunda büyük engellerle karşı karşıyadır. Bu nedenle bu eser haklı bir geçerlilik ve ilgiye sahiptir.

 

Peter G. Riddell

Çeviren Hasan Çolak

Özeti İndir

Baringbing, R. E. Catur Wangsa Yang Bebas Kolusi Simpul Mewujudkan Supremasi Hukum. John Handol (ed.). Jakarta: Pusat Kajian Reformasi, 2001, 236pp.

 

ملخص

 

أربعة مبادئ لبناء العلاقات دون التواطؤ من أجل ضمان سيادة القانون

 

Catur Wangsa Yang Bebas Kolusi Simpul Mewujudkan Supremasi Hukum

 

يتناول هذا العمل التواطؤ و يحدده باعتباره أحد أكثر مظاهر الفساد إضرارا، و الذي قوض النظام القانوني لإندونيسيا.

ينقسم المجلد إلى تسعة فصول رئيسية توفر الثلاثة الأولى منها معلومات أساسية عن خلفية الموضوع آخذة بعين الاعتبار الظروف السائدة في القطاع القانوني الإندونيسي و التأثيرات السياسية في عهد النظام الجديد (١٩٦٦- ١٩٩٨) و مسألة الإصلاح القانوني. أما الفصول من الرابع و حتى الثامن فتقدم فحوى هذه الدراسة مبينة كيفية إفساد التواطؤ لعلاقات القوة في القطاع القانوني. و يعرض الفصل التاسع مجموعة من الاستنتاجات التي خلصت إليها الدراسة.

لم يصمم هذا العمل كبحث علمي و حسب، بل و كدعوة للمشاركة الفعالة في العمل على ذلك، و هو ما أشار إليه الأستاذ الدكتور مولادي في المقدمة قائلا: «من الواضح أن مؤسسات القانون في إندونيسيا لا تعمل كما ينبغي» (ص ٥). و قد أعد الكاتب نفسه جيدا للقيام بهذه المهمة فاكتسب خبرة واسعة كرجل قانون ملتزم بمتابعة حالات التواطؤ و الفساد المؤسساتي.

إن توقيت هذا العمل بالغ الأهمية، فقد طُبع بعد ثلاث سنوات من سقوط سوهارتو، زعيم النظام الجديد و رئيس إندونيسيا لمدة اثنين و ثلاثين عاما. و قد اتسم النظام الجديد باستغلال واسع النطاق للنظام القانوني من أجل ترسيخ نظام الحكم. لذلك يعبر هذا الكتاب عن صرخة للعديد من الخبراء القانونيين و واضعي السياسات في إندونيسيا منذ عام ١٩٩٨ لإصلاح فعال من شأنه أن ينتج دولة ديمقراطية حقيقية حيث يسود حكم القانون.


و لا تزال إندونيسيا تواجه تحديات كبيرة في التغلب على الفساد المؤسساتي، لذلك لا يزال يعتبر هذا العمل مواكبا للعصر و متعلقا بقضاياه .

 

بيتر ج. ريدل

ترجمة عادل لاغة

تحميل الملخص

bottom of page